2024. szeptember–október, XXXII. évfolyam, 1–2. szám, ISSN 2729-9066

a
Mórocz Szilvia

Tapasztalatok a tantervreform tesztelésével kapcsolatban

 

Iskolánk, a Nagymagyari Alapiskola a 2023-as tanév kezdetétől bekapcsolódott az új oktatási reform tesztelésébe. Ez a kezdeményezés az 1. évfolyammal indult. 19 tanulóval kezdtük a tanévet, ám menet közben egy kislány a szlovák tannyelvű iskolába igazolt át.

Mivel a reform egyik jelszava a SZABADSÁG, a tesztelés során olyan intézkedéseket vezettünk be, amelyek ezt a leginkább érvényesítik. Ezek elsősorban az iskolaszervezés, a tankönyvhasználat, a módszerek szabadságára vonatkoztak. Az első, legszembetűnőbb változás az iskolaszervezésre vonatkozik. Az 1. évfolyamban nem kizárólag az osztályfőnök tanít, mint az hagyományosan megszokott, hanem hat pedagógus végzi az oktatást. Ezt a döntést a kényszer szülte, ugyanis sakkoznunk kellett az órák elosztásánál, és ez a sokszereplős képlet jött ki. Mára azonban bebizonyosodott, hogy ez a felállás az előnyünkre vált. A gyerekek ebben a korcsoportban nagyon alkalmazkodók, tehát nem megterhelő számukra a hat tanár, tanító váltakozása. Sőt: érdekesebbé, változatosabbá, egyhangúságmentessé teszi a mindennapjaikat. A kicsik kötődése mindannyiuk felé kiterjed, de a „tyúkanyó-hatás” a legtöbb órát tanító osztályfőnöküktől éri őket.

Az osztályfőnök oktatja a magyar nyelvet, heti 7 órában, valamint a környezetismeretet és a képzőművészeti nevelést, heti 1-1 órában. A matematikát egy felsős tanerő tanítja, heti 5 órában, a magyarországi Mozaik Kiadó Sokszínű matematika könyve és módszertana alapján. A készségfejlesztés hatékonyságát a kivetített feladatok segítik. A pedagógus, de a gyermekek is váltakozva dolgoznak vele. A szlovák nyelv tantárgy Bakos Adrianna – nálunk már 4. éve használatos – Zábavná slovenčina tankönyve alapján folyik. A gyerekek végre szeretik ezt a tantárgyat, hiszen mindennap van vele sikerélményük. A tantárgy célja egy alapszókészlet elsajátítása, ami színes képkártyák segítségével valósul meg különféle játékos foglalkozások keretén belül. A tanulókat végigkísérik a padláslakók kedves, humoros történetei, és ezeket a gyerekek örömmel hallgatják. A történeteket érdekes, kreatív feladatok segítségével dolgozzák fel.

A zenei nevelést és a testnevelést is felső tagozatos szakemberre bíztuk. Az írás-olvasás alapjait a hagyományos és bevált Esztergályosné – Mezzei – Mezei szerzőcsapat Ábécéskönyveiből és Olvasókönyvéből oktatjuk. Ezek az órák is interaktívak, szerepeltetősek, sokféle játékkal, vetélkedővel. A gyerekek rajonganak a „szaladgálós tollbamondásért”, a „durcás játék a betűkkel” foglalkozásért, a saját találós kérdés lehetőségéért. A környezetismeret tantárgy is hasonlóképpen mozgással, pantomimmel, osztálydíszítéssel, tánccal, rajzzal, matricázással telik. Esetenként a rajzórához csatlakoztatva oldanak meg feladatokat.


Forrás: https://www.freepik.com/

Az osztály meglehetősen vegyes összetételű. A 18 tanulóból akad, aki egyáltalán nem érti, nem beszéli a magyart, csak a romát és a cseh nyelvet. Másik három gyermek szókészlete szegényes. Három gyermeknél a viselkedészavar 1-1 formája figyelhető meg: dühroham, figyelemzavar, túlzott mozgékonyság. Egy alulszocializált kisfiúnak pedig megkérdőjelezhető a mentális érettsége, nála ún. támogató intézkedéseket foganatosítunk. Nehezen ugyan – és önerőből –, de megoldottuk az asszisztens jelenlétét. Az osztályfőnök heti két alkalommal felzárkóztató szakkört tart külön a gyengébb képességűeknek, és külön a hiányzás miatt lemaradó, ám ügyesebb, ill. közepes szinten teljesítő tanulóknak.

Ezekkel a nehézségekkel indultunk. Az első két hónap meglehetősen megterhelő volt, de mára az osztály szociálisan beérett, együttműködőbb, terhelhetőbb, lényegesen javultak köztük az emberi kapcsolatok. A tanév végére elmondhattuk, hogy 18-uk közül 15 tanuló kiváló vagy megfelelő képességekkel, készségekkel, műveltséggel zárta az első tanévét. Az új oktatási program tesztelésének első fázisa ezáltal sikeresen zárult, de tudatosítjuk, hogy ez csak egy nagyon kicsi lépés az előttünk álló hosszú úton.

.
Vissza a tartalomjegyzékre