Általános információk

2023/2024

„Az ember könnyen elviseli azt, a mihez gyerekkorában hozzászokott.“

(Vámbéry Ármin)

Tisztelt Felkészítők, kedves Versenyzők!

Örömmel köszöntök mindenkit a Vámbéry Ármin Földrajzverseny megújult oldalán! E honlapon minden fontos információ megtalálható a versennyel kapcsolatban – külön fülben jelenik meg a kapcsolat, a nevezési lap, az egyes fordulók feladatai, később pedig a megoldásai is. Ezek az információk kizárólag ezen a felületen, elektronikus formában lesznek közölve.

A verseny fő célja Vámbéry Ármin és pályatársai életén, utazásain és munkásságukon keresztül, az általános és földrajzi ismeretek gyarapítása, az értő olvasás fejlesztése, térképészeti alapismeretek és készségek elsajátítása, azok fejlesztése, a kutatás iránti vágy és nem utolsósorban a kreativitás kibontakoztatása.

A vetélkedőbe a felső tagozatos, valamint a nyolcosztályos gimnázium 1–4. osztályát látogató háromfős csapatok nevezését várom. Az idei évben a vetélkedő hagyományosan négy levelezős fordulóból áll, és a legtöbb pontszámot elért tíz csapat jut tovább az országos döntőbe. A levelezős verseny eredményei és a döntőbe jutott csapatok listája a levelező fordulók végeztével kerülnek nyilvánosságra itt, a honlapon.

Iskolánként több csapat is benevezhet a versenybe, ám a szabályzat értelmében az országos döntőre egy felkészítő tanár csak egy csapatot hozhat majd. A levelezős verseny minden fordulójában hat feladat szerepel, melyek minden fordulóban egy-egy témakört ölelnek körül. Ezek a témakörök a következők: 1.) Vámbéry Ármin élete, munkássága, művei a Küzdelmeim című művének bizonyos fejezetei segítségével, 2.) Nagy-Magyarország elszakadt területei közül az idei évben Felvidék térsége, 3.) az ázsiai országok közül pedig Törökország kapott helyet. Az idei évben Vámbéry Ármin műveinek olvasása helyett az ő pályatársai kerülnek a feladatok közé, azaz a Felvidékhez köthető felfedezőkkel, utazókkal, földrajzi írókkal ismerkedünk meg fordulónként egy-egy feladat keretén belül.

A térképészeti feladatoknál mindenkinek felhívom a figyelmét, hogy a térképeket térképészeti elemekkel is el kell látni: ilyen a térkép címe, léptéke (méretaránya), északi irány, jelmagyarázat, szerzőpont (elegendő a csapatnév is), melyekre minden alkalommal öt pontot tud a csapat összegyűjteni. A térképek külalakja is pontozásra kerül, melyre szintén legfeljebb öt pontot lehet térképenként bezsebelni.

Az egyes fordulók feladatai ezen az oldalon jelennek meg szeptember, október, november és december 1. munkanapján. A versenybe való regisztrációval és a nevezési díj befizetésével kapcsolatos információk a Katedra-versenyek nyitólapján olvashatók. Az egyes fordulók megoldásainak beküldési határideje a megjelenést követő hónap 20. napja. A megoldások hagyományos postai úton vagy elektronikusan küldhetők be a Kapcsolat fül alatt található címek egyikére. Javaslom a térképes feladatok megoldásait postai úton is beküldeni, hogy a külalak is megfelelő módon legyen értékelve. E helyt jegyzem meg, hogy nagyon szívesen fogadom az észrevételeket, melyeket a Kapcsolat fül alatt található elérhetőségen lehet megosztani. A regisztráció feltételeit és menetét a Nevezés fül alatt találják.

A 2023/2024-es tanévben is nagy szeretettel várom a csapatok jelentkezését, remélem, a feladatok megoldása során sok érdekességet, új információt sajátít el mindenki játékos formában!

Tóth Tibor
versenyszervező