Általános információk

2023/2024

Tisztelt kollégák, kedves diákok!         

Ahogy már a történelemverseny legutóbbi nyitrai döntőjén is felvázoltam, az 2023/2024-es tanév témája az első világháború lesz. 2024-ben emlékezünk meg a Nagy Háború kitörésének 110. évfordulójára, ennek köszönhetően a wwi_2.0, vagyis „A Nagy Háború – újratöltve” cím alatt betekintést nyerünk az akkori világba, és nem csupán a lövészárkokba. A verseny nem titkolt célja, hogy a hátországot, a korabeli gondolkodást és a magyarországi állapotokat is bemutassa filmeken és irodalmi műveken keresztül. Ezért is hasznos lesz hónapról hónapra a Segédanyagokba is betekinteni, ahol elsősorban linkeket fogok elhelyezni.

Ami nem változott, hogy a versenybe – az eddigiekhez hasonlóan is – háromfős alapiskolás csapatok jelentkezését várjuk. A regisztráció feltételeit és menetét a Nevezés fül alatt találják. Természetesen egy iskolából több csapat is regisztrálhat, de a szabályok szerint egy felkészítő csak egy csapattal képviseltetheti magát a döntőben. A négy forduló után márciusban tesszük közzé a levelezős rész eredményeit és a döntőbe jutott csapatok névsorát.

A levelezős versenyrész során 60-60 pontot lehet elérni, amelyhez még kreatív-kutatós feladat is társul. Ezek legjobbjai majd az Ötletes megoldások alatt mindenki számára megtekinthetők lesznek. A megszerezhető maximum pont tehát 250 lesz.

Az egyes fordulók feladatlapjai minden esetben több oldalt tesznek ki, ezért is hasznos és ajánlatos lesz a válaszlap letöltése. Arra kérem a Kedves Kollégákat, hogy a diákokkal a válaszlapot – tehát ne a betördelt feladatlapot – töltessék ki, hiszen annak a terjedelme tetszőlegesen bővíthető, beküldve pedig legfeljebb két oldalt tesz ki. Az említett válaszlapokat a megjelenést követő hónap 20-áig kell eljuttatni e-mail-ben vagy hagyományos postai úton a Kapcsolatban feltüntetett címek egyikére.

Bízom abban, hogy a négy hónapon át tartó kutakodás a háború nem annyira ismert oldalát is feltárja a versenyzők előtt! Kalandra fel, de a puska helyett a telefont töltsétek, mert arra is szükségetek lesz! Sok sikert és élményt kívánok minden időutazó diáknak és felkészítő tanáraiknak!

Elek József, történelemtanár