Általános információk

2023/2024

„Azok a könyvek, melyek könyvtárad polcain szunnyadnak, még nem készek, vázlatosak, magukban semmi értelmük. Ahhoz, hogy értelmet kapjanak, te kellesz, olvasó.“

Kosztolányi Dezső

Tisztelt Kollégák, kedves Versenyzők!

Nagy tisztelettel köszöntöm Önöket a Katedra Irodalomverseny honlapján. Ezen az oldalon minden fontos információ megtalálható a versennyel kapcsolatban – külön fülben jelenik meg a nevezési lap, a levelezési cím, s az egyes fordulók feladatait is ezen a felületen, kizárólag elektronikus formában tesszük közzé.

A Katedra Irodalomverseny hagyományainkhoz híven a 2023/24-es tanévben is két kategóriában zajlik. A vetélkedő elsődleges célja az olvasás iránti érdeklődés felkeltése, annak megszerettetése, az olvasás élményszerű megtapasztalása. Ennek érdekében fontosnak tartom a szövegértő olvasás fejlesztését, az értelmező-kreatív befogadás elősegítését, a tehetségek felkutatását.

A versenyre háromfős felső tagozatosokból álló – vagy nyolcosztályos gimnázium 1–4. évfolyamát látogató – csapatok jelentkezését várjuk.
Az I. kategóriában az 5–6. osztályosok, míg a II. kategóriában a 7–9. osztályos tanulók mérhetik össze tudásuk legjavát.

Az idei tanévben – eltérően az eddig megszokottaktól – a világirodalom remekeiből választottam olvasmányokat. Az I. kategória résztvevői Sara Pennypacker lenyűgöző művét, a Paxot olvashatják négy fordulón, azaz négy hónapon keresztül. Az ifjúsági regény egy szívbe markoló történet a hűségről, összetartozásról. Az írónő Peter és Pax lenyűgöző barátságát tárja elénk, akiket a sors elszakít egymástól, de a kisfiú és rókája minden nehézséget leküzd, hogy újra egymásra leljenek.

A II. kategória diákjai  Lois Lowry művével, Az emlékek őrével ismerkedhetnek meg. A könyv elnyerte az Amerikai Gyermekkönyvtárosok Szövetségénak díját, a Newbery Medalt. Az írónő ifjúsági regénye egy olyan társadalomról szól, mely elnyomja az emlékeket, a jókat és rosszakat egyaránt. Ebben a társadalomban nincs háború, éhezés, sem fájdalom. Első pillantásra tökéletesnek tűnik, de a felszíni tökéletesség szörnyűségeket rejt. A mű hangulata, cselekményének feszültsége lebilincseli az olvasót, lehetőséget kínál a regény továbbgondolására, megvitatására. Lois Lowry könyvéről nagy sikerű filmet is forgattak Phillip Noyce rendezésében, fantasztikus szereposztással. A 4. forduló kérdései a könyv és a film közötti hasonlóságokra és különbségekre fókuszálnak.

A megmérettetés első lépésben idén is 4 levelezős fordulóból áll, melyet majd az országos döntő követ, ahová a két kategória legjobb csapatai kapnak meghívást. Egy iskolát több csapat is képviselhet, azonban a döntőn mindkét kategóriában felkészítőként csak egy-egy csapat mérkőzhet meg egymással.

Az egyes feladatlapok A levelezős fordulók feladatai fül jelennek meg szeptember, október, november és december első munkanapján. A megoldásokat a megjelenést követő hónap 20-áig várom a Kapcsolat fül alatt található e-mail-címen vagy hagyományos postai úton. Ide küldhetik a versennyel kapcsolatos kérdéseket, észrevételeket is. Ha bármi kérésük van, bátran írjanak, hívjanak! A regisztráció feltételeit és menetét a Nevezés fül alatt találják.

Bízom benne, hogy közös munkánk gyümölcsöző lesz, és sokan kedvet kapnak az olvasáshoz. A régi versenyzőkre számítok, az újakat pedig nagy szeretettel várom. Kívánok jó egészséget és izgalmas olvasmányélményeket!

Tóth Mónika, versenyszervező