Katedra Irodalomverseny – 2023/2024

„Azok a könyvek, melyek könyvtárad polcain szunnyadnak, még nem készek, vázlatosak, magukban semmi értelmük. Ahhoz, hogy értelmet kapjanak, te kellesz, olvasó.“

Kosztolányi Dezső

Tisztelt Kollégák, kedves Versenyzők!

Nagy tisztelettel köszöntöm Önöket a Katedra Irodalomverseny honlapján. Ezen az oldalon minden fontos információ megtalálható a versennyel kapcsolatban – külön fülben jelenik meg a nevezési lap, a levelezési cím, s az egyes fordulók feladatait is ezen a felületen, kizárólag elektronikus formában tesszük közzé.

A Katedra Irodalomverseny hagyományainkhoz híven a 2023/24-es tanévben is két kategóriában zajlik. A vetélkedő elsődleges célja az olvasás iránti érdeklődés felkeltése, annak megszerettetése, az olvasás élményszerű megtapasztalása. Ennek érdekében fontosnak tartom a szövegértő olvasás fejlesztését, az értelmező-kreatív befogadás elősegítését, a tehetségek felkutatását.

A versenyre háromfős felső tagozatosokból álló – vagy nyolcosztályos gimnázium 1–4. évfolyamát látogató – csapatok jelentkezését várjuk.
Az I. kategóriában az 5–6. osztályosok, míg a II. kategóriában a 7–9. osztályos tanulók mérhetik össze tudásuk legjavát.

Az idei tanévben – eltérően az eddig megszokottaktól – a világirodalom remekeiből választottam olvasmányokat. Az I. kategória résztvevői Sara Pennypacker lenyűgöző művét, a Paxot olvashatják négy fordulón, azaz négy hónapon keresztül. Az ifjúsági regény egy szívbe markoló történet a hűségről, összetartozásról. Az írónő Peter és Pax lenyűgöző barátságát tárja elénk, akiket a sors elszakít egymástól, de a kisfiú és rókája minden nehézséget leküzd, hogy újra egymásra leljenek.

A II. kategória diákjai  Lois Lowry művével, Az emlékek őrével ismerkedhetnek meg. A könyv elnyerte az Amerikai Gyermekkönyvtárosok Szövetségénak díját, a Newbery Medalt. Az írónő ifjúsági regénye egy olyan társadalomról szól, mely elnyomja az emlékeket, a jókat és rosszakat egyaránt. Ebben a társadalomban nincs háború, éhezés, sem fájdalom. Első pillantásra tökéletesnek tűnik, de a felszíni tökéletesség szörnyűségeket rejt. A mű hangulata, cselekményének feszültsége lebilincseli az olvasót, lehetőséget kínál a regény továbbgondolására, megvitatására. Lois Lowry könyvéről nagy sikerű filmet is forgattak Phillip Noyce rendezésében, fantasztikus szereposztással. A 4. forduló kérdései a könyv és a film közötti hasonlóságokra és különbségekre fókuszálnak.

A megmérettetés első lépésben idén is 4 levelezős fordulóból áll, melyet majd az országos döntő követ, ahová a két kategória legjobb csapatai kapnak meghívást. Egy iskolát több csapat is képviselhet, azonban a döntőn mindkét kategóriában felkészítőként csak egy-egy csapat mérkőzhet meg egymással.

Az egyes feladatlapok A levelezős fordulók feladatai fül jelennek meg szeptember, október, november és december első munkanapján. A megoldásokat a megjelenést követő hónap 20-áig várom a Kapcsolat fül alatt található e-mail-címen vagy hagyományos postai úton. Ide küldhetik a versennyel kapcsolatos kérdéseket, észrevételeket is. Ha bármi kérésük van, bátran írjanak, hívjanak! A regisztráció feltételeit és menetét a Nevezés fül alatt találják.

Bízom benne, hogy közös munkánk gyümölcsöző lesz, és sokan kedvet kapnak az olvasáshoz. A régi versenyzőkre számítok, az újakat pedig nagy szeretettel várom. Kívánok jó egészséget és izgalmas olvasmányélményeket!

Tóth Mónika, versenyszervező

A nevezés feltételei:

 1. Október 20-ig töltse ki a digitális nevezési lapot és egyben fizesse be a 15 euró/csapat nevezési díjat.
 2. Október 20-ig küldje el a Kapcsolat fül alatt található elérhetőségre az 1. feladatlap megoldásait.

 

A nevezés menete:

 1. Kérjük a nevezés megkezdése előtt fogadják el a sütiket (Cookies), mert az elutasításuk akadályozza a regisztrációs folyamatot.
 2. Adja meg a tanuló, iskola és felkészítő tanár adatait. Abban a formában tüntesse fel a neveket, ahogyan az oklevélen szeretné látni. Kérjük, minden rubrikát hiánytalanul töltsön ki!
 3. Kérjük, külön adja meg az iskola és a felkészítő e-mail-címét és telefonszámát (a felkészítő e-mail-címére érkezik vissza a nevezés visszaigazolása).
 4. Amennyiben a tanuló iskolája nem szerepel az automatikus listán, az „Adja hozzá az adatbázisunkhoz” fülre kattintva vigye be az iskola adatait a rendszerbe.
 5. A nevezési illeték térítése KIZÁRÓLAG banki utalással lehetséges. Az alábbiakban megtalálhatja az utaláshoz szükséges adatokat. Kérjük, a regisztrációs díj térítésekor ügyeljen a pontos adatok megadására, főleg a regisztrációs kódra, mely alapján be tudjuk azonosítani a fizetést.
  Név: Katedra Polgári Társulás
  Székhely: Októbrová 1493/10, 929 01 Dunajská Streda
  IČO: 54187524
  DIČ: 2121615617
  Bankové spojenie: Prima Banka Slovensko, a.s.
  Číslo účtu IBAN: SK04 5600 0000 0080 9857 9001
  Poznámka: (a csapat/tanuló regisztrációs kódja)
  Egyszerre több tanuló/csapat nevezési díját is be lehet fizetni, amennyiben az ÖSSZES regisztrációs kódot feltüntetik az utalás során, a megjegyzés rovatban.
 6. A beküldést követően a felkészítő tanár e-mail-címére megérkezik a sikeres nevezést igazoló regisztrációs kód.
 7. A regisztrációs kódot tüntesse fel a megoldásokat tartalmazó, a verseny értékelőjének küldött összes válaszlapon/feladatlapon (ne csak az 1. forduló feladatlapján).

Figyelem! A regisztrációról szóló visszajelzés esetenként a SPAM közé kerül.

A Katedra Irodalomverseny levelezős részének értékelése

Tisztelt Kollégák, kedves Versenyzők!

Újra elérkeztünk a Katedra Irodalomverseny levelezős fordulójának kiértékeléséhez. Elsősorban szeretném kifejezni minden tiszteletemet, hálámat és köszönetemet a versenyzőknek és felkészítő pedagógusoknak.

Nagy öröm számomra, hogy a Katedra Irodalomverseny népes családja évről évre új tagokat köszönthet. Az idei tanévben, a csapatok számát illetően, ismét csúcsot döntöttünk, hiszen összesen 121 csapattal együtt élhettem át az olvasás örömét és izgalmát.  Nemcsak a benevezett csapatok rekord száma tett boldoggá, hanem az is, hogy rendkívül jó, frappáns, ötletes megoldások érkeztek. A csapatok nagyon felkészültek voltak, s a visszaérkezett feladatlapok nagy része esztétikailag is kiváló volt. A csapatok végig fej fej mellett haladtak, gyönyörű megoldások érkeztek. A döntőbe jutásért komoly harcok folytak a csapatok között, és sok esetben csupán a jutalompontos feladatok döntötték el, hogy ki kaphat meghívót az országos megmérettetésre.

Mint mindig, ebben a tanévben is két kategóriában versenyezhettek diákjaink. Ám idén egy nagyon merészet léptem, szakítottam a hagyományokkal: nem a magyar irodalom remekei között keresgéltem, hanem a kortárs világirodalomból választottam az elolvasásra szánt műveket.

Az I. kategóriát az 5–6. osztályos tanulók alkották, akik Sara Pennypacker Pax c. ifjúsági regényét olvasták.  55 csapat izgulhatta végig Péter kalandokban bővelkedő útját, és izgulhatott Paxért, a hűséges és bátor kisrókáért.

A 2. kategóriában 7–9.osztályos diákok mérhették össze tudásuk legjavát, összesen 66 csapat. Ők Lois Lowry alkotásával, Az emlékek őre című regénnyel ismerkedhettek meg. Betekintést nyerhettek egy képzeletbeli világba, ahol nincs igazságtalanság, éhezés, erőszak, de nem ismerik a szerelem, az összetartozás, a család fogalmát sem. Vajon milyen ebben a világban élni? Rendjén van ez így? Ezeket a kérdéseket is felmerültek a mű olvasása közben.

A verseny nem titkolt célja az, hogy a fiatalokat olvasásra ösztönözze, megszerettesse velük az irodalom világát. Az olvasás által szaporodik szókincsünk, formálódik jellemünk. A feladatok összeállításánál igyekezetem nagy hangsúlyt fektetni a szövegértésre, mely a versenyzőktől alapos odafigyelést és utánajárás igényelt.

A csapatok megmutathatták kreativitásukat, alkotóképességüket is egyes feladatok megoldásánál, melyek kiválóan sikerültek. Gyönyörű munkák születtek.

A verseny levelezős része négy fordulóból állt mind a két kategóriában. Minden feladatlap három fő feladatot tartalmazott, melyet még alfeladatokra osztottam fel. Az alapkérdéseket szinte minden csapat kiválóan teljesítette, magas pontszámokat elérve ezáltal.

A helyezések közötti különbséget a részletekben való elmélyedés alakította ki, ami elsősorban abban mutatkozott meg, hogy a nyitott kérdésekre milyen részletességgel, precizitással válaszoltak a csapatok. Külön szeretnék köszönetet mondani azon csapatoknak és felkészítőiknek, akik a tartalmi igényesség mellett nagy hangsúlyt fektettek a formai kivitelezésre is, ami megkönnyítette a javítást számomra.

Az elért pontszámokból jól látható, hogy szoros mezőny alakult ki a versenyzők között. A döntőbe jutott csapatok névsorát a táblázat kék sávjából olvashatjátok ki.  A verseny szabályzata értelmében minden felkészítő pedagógus csupán egy csapattal képviselheti iskoláját. Mindkét kategóriából 20-20 csapat kap meghívást az országos megmérettetésre, melyre előre láthatóan június 7-én (II. kategória) és 10-én (I. kategória) kerül sor Nyitrán, a Nyitrai Konstantin Filozófus Egyetemen. A döntő részleteivel is hamarosan jelentkezem.

Végezetül szeretném megköszönni minden résztvevőnek és felkészítő pedagógusnak lelkes és odaadó munkáját, kitartását. Bízom benne, hogy jövőre újra találkozhatunk, s újra átélhetjük együtt az olvasás örömét. Az eddigi eredményekhez szívből gratulálok, a továbbjutóknak pedig sok sikert kívánok a döntőben!

Tóth Mónika, a Katedra Irodalomverseny szervezője

I. kategória

II. kategória

Döntő Feladatok

Feladatok (letöltés)

Döntő Eredménylista

Eredménylista (letöltés)

Döntő Feladatok

Feladatok (letöltés)

Döntő Eredménylista

Eredménylista (letöltés)

I. kategória:

Könyv:

Sara Pennypacker: Pax


II. kategória:

Könyv:

Lois Lowry: Az emlékek őre

Film: https://videa.hu/player?v=HqNA6eMXVyeEjagM