Levelezős verseny

A megoldásokat januártól kezdődően fokozatosan tesszük közzé.

1. forduló

2. forduló

3. forduló

4. forduló

A levelező rész eredményeit március derekán hozzuk nyilvánosságra.

Kedves Versenyzők és Felkészítők!

A Katedra Polgári Társulás által szervezett Vámbéry Ármin Földrajzverseny 2023/2024-es versenyévadának levelező fordulói lezárultak. Az előző évekhez hasonlóan a négy levelező forduló hat-hat feladatot tartalmazott, melyek Vámbéry Ármin életével, utazásaival, munkásságával foglalkoztak. Fordulónként egy-egy feladattal érintettünk egy olyan ázsiai ország térségét, melynek területén Vámbéry átutazott – az idén ez Törökország volt. Hagyományosan minden forduló egy kérdése Nagy-Magyarország valamely elszakadt területére, jelen esetben a Felvidékre vonatkozott. Az eddigiektől eltérően Vámbéry Árminon kívül minden fordulóban egy-egy jelentős, magyar származású földrajzi felfedezővel, utazóval, kutatóval is foglalkoztunk. Ilyen módon kerülhettünk közelebb Benyovszky Mórichoz, Kittenberger Kálmánhoz, a Zichy testvérpárhoz, valamint Besse János Károlyhoz.

Az ismeretfeltáró kérdések mellett az idei tanévben is fontos szerephez jutottak a kreativitást igénylő és a gyakorlati térképészeti képességeket felmérő feladattípusok. A versenyző csapatok a térképek kivitelezését, azok pontosságát, esztétikumát és szakmai tartalmát irigylésre méltó módon oldották meg, óriási dicséret illeti őket ezért, a kollégáknak pedig hatalmas köszönet jár a felkészítésbe fektetett munkájukért.

A feladatok közül azok bizonyultak keményebb diónak, melyekben több utasítást kellett végrehajtani, illetve több részre volt a kérdés felosztva. Az utasítások közül gyakran csak azok egy része teljesült, vagy csak egy részkérdésre érkezett válasz, így a csapat a figyelmetlensége miatt vesztett pontot.

A versenyző csapatok legkiválóbb munkáiból összeállított gyűjteményt a Vámbéry Ármin Földrajzverseny weboldalának „Ötletes feladatok“ fülcíme alatt mutatjuk be. Minden versenyző csapat méltán lehet büszke a munkájára és teljesítményére.

A levelező feladatok során kialakult a végeredmény, amely alapján az országos döntőbe a 10 legtöbb pontot elért csapat jutott, melyek a következők: Búcsi okostojások, A három tudós, Indulatos olasz gyerekek, Hangyák, Fertőző vírusok, Dervisek lányruhában, Madarkák, Komáromi dervisek, VÁM3ÉRY dervisei, Vámbéry Inasai. A döntőbe jutó csapatoknak ezúton is gratulálok, a többi versenyzőnek és felkészítőnek pedig köszönöm az áldozatos, kimagasló munkát, valamint a személyes találkozó reményében várom jelentkezésüket a következő versenyévadban is. A részletes pontozást tartalmazó teljes eredménylista az értékelés alatti táblázatban érhető el.

Az országos döntőben: a levelező fordulók feladatai és témakörei, valamint Vámbéry Ármin életrajza, munkássága, művei és a Közép-ázsiai utazás képanyaga, valamint a Vámbéry Ármint ábrázoló szobrok kerülnek a feladatok közé. Ez utóbbi témakörök nem voltak a levelező forduló felkészülési anyagiban, így a csapatokat arra kérem, alaposan tanulmányozzák át őket!

Az országos döntőre 2024. március 22-én, pénteken, 9:00 órai kezdettel kerül sor a XXIV. Vámbéry Napok keretén belül Dunaszerdahelyen, a Csallóközi Múzeum galériatermében. A feladatok megoldását követően, a javítás ideje alatt immár hagyományosan sor kerül Vámbéry Ármin mellszobrának koszorúzására a Vámbéry téren. 14:00 órára tervezzük az országos verseny kiértékelését és a díjátadót a Csallóközi Múzeum galériatermében.

Tóth Tibor, versenyszervező