Pénzes István Anyanyelvi Vetélkedő – 2023/2024

Tisztelt Kollégák, kedves Versenyzők!

Ebben az iskolai évben személyemben új koordinátora lett az anyanyelvi vetélkedőnek. Akik rendszeres résztvevői a Katedra-versenyeknek, minden bizonnyal ismernek, hiszen eddig én is a „másik“ oldalon álltam. Tanulóimmal évek óta bekapcsolódtam az irodalomversenybe és az anyanyelvi vetélkedőbe. Igyekszem elődöm nyomdokaiba lépni, és minél több kreatív feladattal ellátni benneteket.

Nagyon örülök, hogy a 2023/2024-es tanévben bekapcsolódtok a vetélkedőbe, és újabb játékos feladatokkal fejlesztitek készségeiteket, ismereteiteket! A verseny célcsoportja és szerkezete továbbra is megmarad. Háromfős, az alapiskola felső tagozatát vagy a nyolcosztályos gimnáziumok 1-4. évfolyamát látogató csoportok regisztrálhatnak a versenybe. A vetélkedő egy levelezős szakaszból és döntőből épül fel. A levelezős rész 4 fordulóból áll, melyek szeptember, október, november és december 1. munkanapján jelennek meg A levelezős forduló feladatai fül alatt. Ezt követően a legjobb csapatok meghívást nyernek a döntőbe.

A csapatok az oldalon található Nevezési lap kitöltésével, valamint a nevezési díj befizetésével regisztrálhatnak a versenyre. A regisztráció feltételeit és menetét a Nevezés fül alatt találják. Az egyes fordulók megoldásait postai úton vagy e-mail-en keresztül küldhetik be a Kapcsolat fül alatt található címre, a feladatlapok tetején feltüntetett beküldési határidőig.

A levelezőverseny négy fordulójában hagyományosan három feladatsor szerepel. Fontos, hogy minden feladatlapon tüntessétek fel: a csapat nevét, a csapattagok nevét, osztályát, a felkészítő pedagógus nevét és elérhetőségét (telefonszám, saját e-mail-cím), az iskola nevét és címét, a forduló sorszámát. A fejléc kitöltése minden egyes fordulónál kötelező. A csatolt dokumentumot (Word, Excel, PDF) a csapat nevével és a forduló számával lássátok el. Kérem, a szkennelt feladatlapokat egy fájlban küldjétek (ne laponként), mivel ez nagyban megkönnyíti a munkámat. Jól olvasható, világosan áttekinthető feladatlapokat várok. Köszönöm szépen!

Jó szórakozást, játékos, vidám perceket kívánok a feladatok megoldásához!

Orisko Éva, versenyszervező

A nevezés feltételei:

 1. Október 20-ig töltse ki a digitális nevezési lapot és egyben fizesse be a 15 euró/csapat nevezési díjat.
 2. Október 20-ig küldje el a Kapcsolat fül alatt található elérhetőségre az 1. feladatlap megoldásait.

 

A nevezés menete:

 1. Kérjük a nevezés megkezdése előtt fogadják el a sütiket (Cookies), mert az elutasításuk akadályozza a regisztrációs folyamatot.
 2. Adja meg a tanuló, iskola és felkészítő tanár adatait. Abban a formában tüntesse fel a neveket, ahogyan az oklevélen szeretné látni. Kérjük, minden rubrikát hiánytalanul töltsön ki!
 3. Kérjük, külön adja meg az iskola és a felkészítő e-mail-címét és telefonszámát (a felkészítő e-mail-címére érkezik vissza a nevezés visszaigazolása).
 4. Amennyiben a tanuló iskolája nem szerepel az automatikus listán, az „Adja hozzá az adatbázisunkhoz” fülre kattintva vigye be az iskola adatait a rendszerbe.
 5. A nevezési illeték térítése KIZÁRÓLAG banki utalással lehetséges. Az alábbiakban megtalálhatja az utaláshoz szükséges adatokat. Kérjük, a regisztrációs díj térítésekor ügyeljen a pontos adatok megadására, főleg a regisztrációs kódra, mely alapján be tudjuk azonosítani a fizetést.
  Név: Katedra Polgári Társulás
  Székhely: Októbrová 1493/10, 929 01 Dunajská Streda
  IČO: 54187524
  DIČ: 2121615617
  Bankové spojenie: Prima Banka Slovensko, a.s.
  Číslo účtu IBAN: SK04 5600 0000 0080 9857 9001
  Poznámka: (a csapat/tanuló regisztrációs kódja)
  Egyszerre több tanuló/csapat nevezési díját is be lehet fizetni, amennyiben az ÖSSZES regisztrációs kódot feltüntetik az utalás során, a megjegyzés rovatban.
 6. A beküldést követően a felkészítő tanár e-mail-címére megérkezik a sikeres nevezést igazoló regisztrációs kód.
 7. A regisztrációs kódot tüntesse fel a megoldásokat tartalmazó, a verseny értékelőjének küldött összes válaszlapon/feladatlapon (ne csak az 1. forduló feladatlapján).

Figyelem! A regisztrációról szóló visszajelzés esetenként a SPAM közé kerül.

A Pénzes István Anyanyelvi Vetélkedő levelezős részének kiértékelése

Tisztelt Kollégák, kedves Versenyzők!

Engedjék/engedjétek meg, hogy köszönetemet és elismerésemet fejezzem ki mind a 44 csapatnak és felkészítőjüknek a hatalmas, sok időt igénylő munkához, amelyet az év folyamán végeztek/végeztetek!

Remélem, hogy a közös ötletelés és keresgélés sok-sok vidám percet hozott mind a diákok, mind a tanárok számára, mindemellett gyarapodott a szókincsük, valamint újabb, izgalmas és hasznos (nyelv) területeket fedeztek fel! A csapatok ügyességét és felkészültségét bizonyítja, hogy az egyes fordulók során nagyon magas pontszámok születtek. A csapatok egészséges versenyszellemének bizonyítéka, hogy egyetlen csapat sem morzsolódott le, mindenki befejezte a versenyt.

Nagyon örültem, hogy újabb iskolák diákjai is bekapcsolódtak a vetélkedőbe, illetve olyan is előfordult, hogy egy iskola hét csapatot indított. Külön meg szeretném köszönni, hogy a legtöbb feladatlap időre és olvasható formában érkezett. Kérem, hogy Word, esetleg PDF formátumban küldjék azokat a jövőben is, mivel ez nagyban megkönnyíti a javítást. A visszajelzésekért is hálás vagyok, hiszen a feladatok igényességének és kedveltségének felmérése így lehetséges.

A fordulók feladatait igyekeztem úgy összeállítani, hogy minden évfolyam számára megoldhatók legyenek. Volt közöttük hagyományos és már a korábbiakból ismerős feladattípus is, mint például az első fordulóban szereplő intarziajáték. Ez nem is okozott különösebb gondot a csapatoknak. A jutalompontos feladatban sok érdekes, frappáns megoldás született. A 2. forduló „TILITOLI” játéka is felkeltette a tanulók érdeklődését, jobbnál jobb megoldások érkeztek.

A legnagyobb fejtörést a harmadik forduló utolsó feladata okozta a versenyzőknek, amelyben 12 szólást kellett megfejteni, majd azok kezdőbetűiből új szólást alkotni. Több csapatnak nem sikerült a megoldás. Viszont kaptam nagyon egyedi megoldásokat is. Nem az általam kigondolt szólást sikerült kirakni a betűkből, de mind a 12 szólás megoldása megfelelő volt.

Az utolsó fordulóra kissé elfáradtak a versenyzők. A harmadik feladatban a két megadott mássalhangzó közé kellett úgy elhelyezni a magánhangzókat, hogy értelmes mondatokat kapjunk. Itt több csapatnak csupán egy-egy mondatra futotta az erejéből.

Azt, hogy mely csapatok kapnak meghívást a döntőbe, nagyrészt a jutalompontos feladatok döntötték el, hiszen számtalan tökéletes megoldás érkezett. A megoldásokból összeállítottam egy csokorra valót, amelyeket az Ötletes megoldások fül alatt lesznek megtalálhatók a verseny honlapján.

Kedves Versenyzők és Felkészítők! Szívből gratulálok az eredményes munkához! Remélem, hogy a következő iskolai évben is bekapcsolódnak a versenybe, és nagy lelkesedéssel folytatják az anyanyelvi vetélkedő feladatainak megoldását!

A verseny döntőjébe az alul található táblázat narancssárgával kiemelt mezőiben szereplő csapatok jutottak tovább. A döntőre június 13-án, csütörtökön kerül sor a Nyitrai Konstantin Filozófus Egyetemen, Nyitrán. A döntővel kapcsolatos részleteket hamarosan közzé tesszük a honlapon.

Tisztelettel és hálával:

Orisko Éva, a Pénzes István Anyanyelvi Vetélkedő szervezője

Döntő Feladatok

Feladatok (letöltés)

Döntő Eredménylista

Eredménylista (letöltés)

Grétsy László: Nyelvi játékaink nagykönyve, Tinta Könyvkiadó, Budapest, 2012.

Szőcsné Antal Irén: Anya – nyelv – búvár, Tinta Könyvkiadó, Budapest, 2019.

Pénzes István: Anyanyelvi kavalkád, http://mek.niif.hu/02700/02720/02720.pdf