Levelezős verseny

A megoldásokat januártól kezdődően fokozatosan tesszük közzé.

1. forduló

2. forduló

3. forduló

4. forduló

A levelező rész eredményeit március derekán hozzuk nyilvánosságra.

Tisztelt felkészítő tanárok, kollégák és kedves, kitartó versenyzők!

Idén, 2024-ben emlékezünk meg a Nagy Háború kitörésének 110. évfordulójáról. Az első világháború mint téma a mai napig élénken megmozgatja az emberek fantáziáját, és a második világháború után talán a legnépszerűbb történelmi eseménynek számít. Filmek, könyvek születnek a témával kapcsolatban – némelyikbe a versenyfeladatok során alkalmatok is volt belepillantani. Másrészt a háború komoly hatással volt a világ- és magyar irodalom alakulására is, találkoztunk és megismerkedtünk a világégés cseh és magyar résztvevőivel is.

A négy forduló feladatlapjait is úgy állítottam össze, hogy fenntartsam az érdeklődést a háború különlegességei iránt – bevallom, a pusztítás, a rombolás nem a kedvencem, de ahogy a pipacs is csodálatos színt varázsolt Flandria holdbéli tájára, úgy tudtunk rácsodálkozni a hős postagalambra és azokra a hétköznapi hősökre is, akiket Ti, kedves versenyzők, mutattatok be nekem és a kreatív feladatokat elbíráló zsűrinek. 2022 nyarán volt alkalmam Verdun környékén végigutazni. A csendes gabonaföldek mellett néha feltűnt egy-egy tábla, amely arra hívta fel a figyelmünket, hogy itt és ott első világháborús katonai temető található. Minden bizonnyal már nem él senki azok közül, akik akkor, 110 évvel ezelőtt átélték a verduni vérszivattyút, akik nem is tudták volna elképzelni azt a békét, amit diákjaimmal együtt láthattunk.

A verseny négy fordulója során 60-60 pontot érhettek el a csapatok, az utolsó előtti fordulóban lehetőség nyílt egy kreatív feladat elvégzésére is, amellyel sokan éltek is – ilyen-olyan erőbedobással. Voltak, akik nagyon komoly munkával ismertettek meg bennünket, ezeket csokorba szedve megtalálhatjátok majd az Ötletes megoldásokban is.

Mivel a kreatív feladatra 10 pontot lehetett kapni, maximálisan egy-egy csapat 250 pontot érhetett el. Volt is egy ilyen alakulat, nekik külön gratulálok! Az értékelés alatti táblázatban megtalálható a levelezős forduló végeredménye, amelyben feltüntettem, mely csapatok jutottak be a döntőbe. A régi szabályt alkalmaztuk idén is: amennyiben egy iskolából több csapat is ringbe szállt, onnan a legjobb eredménnyel végző jutott a döntőbe is, amely a jelenlegi egyeztetések alapján június 10-én lesz a Nyitrán, a Nyitrai Konstantin Filozófus Egyetem épületében.

A döntőbe 15 csapat kap meghívást, köztük újoncokat is avatunk, akiknek a figyelmét szeretném felhívni arra, hogy a közeljövőben (nagyjából két héten belül) a Katedra honlapjára felkerül (https://katedra.sk/katedra-tortenelemverseny-donto/) a döntőre szánt készülési anyag is. Itt már nem kell külön oldalakat bújni a világhálón, ám ez mellett a levelezős forduló feladatai is „visszaköszönnek”, azokat se feledjék a versenyzők! Az Archívumban (https://katedra.sk/katedra-tortenelemverseny-archivum) az előző évek feladatai is fellelhetők, amelyeket csupán azért ajánlok, hogy a felkészítő tanárok is merítsenek ötleteket a felkészüléshez. A döntő feladataiba is szeretnék belevinni egy kis gondolkodtató, kreatív vonalat, remélem, sikerülni fog.

A döntőbe jutott csapatoknak hamarosan közzétesszük a további tudnivalókat. Kedves kollégák, még egyszer gratulálok a kitartásért és a szép eredményekért, a döntőbe jutott csapatoknak pedig a türelmét kérem, március végéig felkerül honlapunkra az ígért anyag!

Elek József
A Katedra Történelemverseny szervezője