Döntő

Információk a Katedra Történelemverseny döntőjével kapcsolatban

A döntőn való részvétel feltételei

Az országos döntőn azok a csapatok vehetnek részt, akik a levelezős fordulón az 1–15. helyezést érték el (felkészítőnként 1 csapat). A pontos listát a Levelezős verseny Eredmények füle alatt találják: https://katedra.sk/versenyek/tortenelemverseny/levelezos-verseny/
A részvétel további feltétele a döntőre szóló regisztrációs díj befizetése.

Szervezési tudnivalók

 • Időpont: 2024. június 10., 10.00–15.00
 • Helyszín: Helyszín: Nyitrai Konstantin Filozófus Egyetem, Darázsi út 4., Nyitra, B épület, D3-as terem (Dražovská 4, Nitra)
 • Program:
  • 9.15–10.00: Érkezés, regisztráció
  • 10.00-10:15: Megnyitó
  • 10.15–12.15: A döntő feladatai
  • 12.15–12.45: Ebédszünet
  • 12.45–13.45: Arizóna minimál: 15 év Arizónában
  • 13.45–14.00: Szünet
  • 14.00–15.00: Ünnepélyes díjkiosztó
 • Minden versenyzőnek és egy kísérőjének szendvicsebédet biztosítunk.


Visszajelzések kérése

Kérjük, minden döntőbe jutott csapat 2024. április 22-éig írja meg e-mailben a versenyszervezőnek, Elek Józsefnek (katedra.tortenelem@gmail.com):

 • hogy vállalni tudja-e a versenyen való részvételt
 • a felkészítő aktuális e-mail-címét
 • a kísérő(k) pontos nevét (ha van plusz sofőr, az ő nevét is)
 • az oklevélre szánt pontos személyes adatait (a csapat nevét, a tanuló és felkészítő nevét, az iskola nevét és az iskola településének a nevét)
 • a távolabbról érkező csapatok esetében igényelnek-e a szállást.

Szintén kérjük,

 • fizessék be a döntő regisztrációs díját (csapatonként 15 euró) a Katedra Polgári Társulás bankszámlájára:
  • SK04 5600 0000 0080 9857 9001, Prima Banka
  • azonosítószám(variabilný symbol): 2024003
  • FONTOS: az üzenet tárgyába írják bele az iskola, a verseny és a csapat pontos nevét
 • a bizonylat másolatát a Katedra Polgári Társulás ügyintézőjének, Gál Andreának küldjék el, erre az e-mail-címre: katedrapolgaritarsulas@gmail.com

Minden továbbjutónak szívből gratulálunk, további sok sikert kívánunk!

A Katedra Történelemverseny döntőjének segédanyaga

A Katedra Történelemverseny döntője – összefoglaló

Az idei évben emlékezünk meg a Nagy Háború kitörésének 110. évfordulójára. Nem is olyan rég, a centenáriumi évben nagyon sok könyv, film és cikk került napvilágra, megkönnyítve a tájékozódást egy olyan világméretű eseményben, amely nem kapott ezidáig akkora figyelmet, mint a sokkal híresebb második világháború.

Erre alapozva hirdettük meg az első világháborúról szóló versenyt, a „wwi_2.0”-t, hogy felhasználjuk mindazokat az érdekes anyagokat, amelyekre korábban nem volt alkalmunk rávilágítani sem a tanórákon, sem a szakköri foglalkozásokon. Abban bízom, hogy a négy levelező forduló alatt diákoknak és tanároknak egyaránt sikerült sok újat tanulniuk – ahogy nekem is. Nagyon örültem annak is, hogy a háború személyes oldalát is sokan feltárták. A legjobbnak ítélt munkák (amelyeknek a pontozását nem én, hanem gimnáziumi diákok vállalták magukra) az Ötletes megoldások fül alatt találhatók: https://​katedra.sk​/versenyek​/tortenelemverseny​/otletes-​megoldasok/

Az ősszel beindult levelezős fordulókat 49 csapat oldotta hónapokon át, ezeknek a kiértékelésére és eredményhirdetésére március közepén került sor. Mindig nagyon örülök a hagyományosan, évről évre ringbe szálló iskoláknak, felkészítő tanároknak, de engedjék meg, hogy külön kiemeljem azokat az iskolákat, amelyek újoncként kerültek a lövészárokba és eljutottak egészen a döntőig: a hetényi Tarczi Lajos Alapiskolát, a Pozsonyeperjesi Alapiskolát, valamint a nagymácsédi Mészáros Dávid Alapiskolát.

Maga a döntő a nyitrai Konstantin Filozófus Egyetem Közép-európai Tanulmányok Kara és Pedagógiai Karának tantermeiben zajlott, június 10-én. A legjobb 14 csapat a délelőtti órákban küzdött meg a helyezésekért, hét feladatban mérték össze az erejüket – az utolsó egy nem megszokott, titkos üzenet megfejtésére próbálta rávenni a csapatokat. Mielőtt az eredmények kiderültek volna, az Arizóna minimál zenekar koncertjén vehettek részt a versenyzők.

A végelszámolásban a nagymagyari alapiskola diákjai bizonyultak a legjobbnak. Bohák Csaba tanár úr diákjai – Seregi Róbert, Matiaško Dávid és Molnár Attila – még Mata Hari titkosított figyelmeztetését is megfejtették. Igaz, ettől függetlenül is az első helyen végeztek. A második helyen a komáromi Munka Utcai Alapiskola diákjai, a Komáromi regruták végeztek. Szabó Kinga tanárnő „ezüst diákjai” Konrád Zsolt, Paterka Jázmin és Schiller Balázs voltak. A dobogó harmadik fokán a rimaszombati Tompa Mihály Református Gimnázium Pacifisták nevű csapata – Forgon Anna Borbála, Dieneš Richárd – és a vásárúti József Attila Alapiskola és Óvoda Reformerek nevű csapata – Czére Laura, Csiba Dorina, Karika Krisztián – végzett. Elég széles a dobogó, így Majercsík Mária és Tóth Mónika tanárnők tanítványai kényelmesen elférnek a bronzlépcsőn.

Végezetül szeretnék köszönetet mondani a Katedra Polgári Társulás képviselőinek, Petres Csizmadia Gabriellának, Gál Andreának és Pintes Gábornak, valamint a zsűri tagjainak és az egyetemista diákoknak, akik ügyeltek arra, hogy a feladatok, a pontok, az ebéd és a kávé a helyükre kerüljenek. A hátteret, a biztos keretet tartották fenn, ezért nélkülük ez a döntő biztosan nem lett volna olyan, amilyet szeretnénk. A verseny a Szlovák Köztársaság Oktatási, Kutatási, Fejlesztési és Ifjúsági Minisztériuma, a Womanpress Kiadó, az Andrej Bagar Színház és a Minit támogatásával valósult meg.

A következő tanév témája még nem hivatalos, de ígérem, 2024 szeptemberében egy új, „csavaros” témával jelentkezünk. Addig is mindenki pihenje ki az elmúlt tíz hónap fáradalmait! Kellemes feltöltődést kívánok mindenkinek a szünidőre!

 

Elek József, a Katedra Történelemverseny szervezője

A fotókat Kovács Noémi készítette.