Levelezős verseny – II. kategória

A megoldásokat januártól kezdődően fokozatosan tesszük közzé.

1. forduló

2. forduló

3. forduló

2. forduló

4. forduló

A levelező rész eredményeit március derekán hozzuk nyilvánosságra.

A Katedra Irodalomverseny levelezős részének értékelése

Tisztelt Kollégák, kedves Versenyzők!

Újra elérkeztünk a Katedra Irodalomverseny levelezős fordulójának kiértékeléséhez. Elsősorban szeretném kifejezni minden tiszteletemet, hálámat és köszönetemet a versenyzőknek és felkészítő pedagógusoknak.

Nagy öröm számomra, hogy a Katedra Irodalomverseny népes családja évről évre új tagokat köszönthet. Az idei tanévben, a csapatok számát illetően, ismét csúcsot döntöttünk, hiszen összesen 121 csapattal együtt élhettem át az olvasás örömét és izgalmát.  Nemcsak a benevezett csapatok rekord száma tett boldoggá, hanem az is, hogy rendkívül jó, frappáns, ötletes megoldások érkeztek. A csapatok nagyon felkészültek voltak, s a visszaérkezett feladatlapok nagy része esztétikailag is kiváló volt. A csapatok végig fej fej mellett haladtak, gyönyörű megoldások érkeztek. A döntőbe jutásért komoly harcok folytak a csapatok között, és sok esetben csupán a jutalompontos feladatok döntötték el, hogy ki kaphat meghívót az országos megmérettetésre.

Mint mindig, ebben a tanévben is két kategóriában versenyezhettek diákjaink. Ám idén egy nagyon merészet léptem, szakítottam a hagyományokkal: nem a magyar irodalom remekei között keresgéltem, hanem a kortárs világirodalomból választottam az elolvasásra szánt műveket.   

Az I. kategóriát az 5–6. osztályos tanulók alkották, akik Sara Pennypacker Pax c. ifjúsági regényét olvasták.  55 csapat izgulhatta végig Péter kalandokban bővelkedő útját, és izgulhatott Paxért, a hűséges és bátor kisrókáért.

A 2. kategóriában 7–9.osztályos diákok mérhették össze tudásuk legjavát, összesen 66 csapat. Ők Lois Lowry alkotásával, Az emlékek őre című regénnyel ismerkedhettek meg. Betekintést nyerhettek egy képzeletbeli világba, ahol nincs igazságtalanság, éhezés, erőszak, de nem ismerik a szerelem, az összetartozás, a család fogalmát sem. Vajon milyen ebben a világban élni? Rendjén van ez így? Ezeket a kérdéseket is felmerültek a mű olvasása közben.

A verseny nem titkolt célja az, hogy a fiatalokat olvasásra ösztönözze, megszerettesse velük az irodalom világát. Az olvasás által szaporodik szókincsünk, formálódik jellemünk. A feladatok összeállításánál igyekezetem nagy hangsúlyt fektetni a szövegértésre, mely a versenyzőktől alapos odafigyelést és utánajárás igényelt.

A csapatok megmutathatták kreativitásukat, alkotóképességüket is egyes feladatok megoldásánál, melyek kiválóan sikerültek. Gyönyörű munkák születtek.

A verseny levelezős része négy fordulóból állt mind a két kategóriában. Minden feladatlap három fő feladatot tartalmazott, melyet még alfeladatokra osztottam fel. Az alapkérdéseket szinte minden csapat kiválóan teljesítette, magas pontszámokat elérve ezáltal.

A helyezések közötti különbséget a részletekben való elmélyedés alakította ki, ami elsősorban abban mutatkozott meg, hogy a nyitott kérdésekre milyen részletességgel, precizitással válaszoltak a csapatok. Külön szeretnék köszönetet mondani azon csapatoknak és felkészítőiknek, akik a tartalmi igényesség mellett nagy hangsúlyt fektettek a formai kivitelezésre is, ami megkönnyítette a javítást számomra.

Az elért pontszámokból jól látható, hogy szoros mezőny alakult ki a versenyzők között. A döntőbe jutott csapatok névsorát a táblázat kék sávjából olvashatjátok ki.  A verseny szabályzata értelmében minden felkészítő pedagógus csupán egy csapattal képviselheti iskoláját. Mindkét kategóriából 20-20 csapat kap meghívást az országos megmérettetésre, melyre előre láthatóan június 7-én (II. kategória) és 10-én (I. kategória) kerül sor Nyitrán, a Nyitrai Konstantin Filozófus Egyetemen. A döntő részleteivel is hamarosan jelentkezem. 

Végezetül szeretném megköszönni minden résztvevőnek és felkészítő pedagógusnak lelkes és odaadó munkáját, kitartását. Bízom benne, hogy jövőre újra találkozhatunk, s újra átélhetjük együtt az olvasás örömét. Az eddigi eredményekhez szívből gratulálok, a továbbjutóknak pedig sok sikert kívánok a döntőben!

Tóth Mónika, a Katedra Irodalomverseny szervezője